Auto kopen

Een auto kopen is een grote investering.
Voor je deze investering gaat doen is het van belang dat je wat controles uitvoert. Wij helpen je daarbij.

Tips bij het kopen van een auto

Je gaat een auto kopen, maar waar moet je eigenlijk allemaal op letten? Wij leggen u uit wat belangrijke punten zijn om op te letten op het moment dat u een auto gaat kopen.

Een eerste indruk is erg belangrijk. Dit geldt voor zowel het eerste contact met de verkopen, als het eerste contact met de auto. Dit is namelijk erg bepalend. Hoe komt een auto tot je over? Bekijk de auto goed en loop er eens een rondje omheen.

Vooraf  kijk je naar de volgende punten:

De staat van het lakwerk.
Bekijk of de auto geen deuken of krassen heeft. De meeste krassen zitten meestal rond het portierslot. Dit geeft over het algemeen al een goede indruk over hoe er met een auto is omgegaan. Om een goed beeld te krijgen van de krassen is het verstandig om even achter de zijkant (de hoek) van de auto te gaan zitten op je hurken en de zijkant kunt bekijken. Hierdoor kun je de spiegeling van het lakwerk goed zien door het vanuit verschillende hoogtes eens goed te bekijken. Eventuele  oneffenheden en beschadigingen moeten dan wel aan het licht komen.

Wielen en banden
Zitten er vier dezelfde merk banden op? Wat is de conditie van de banden? Wat is de conditie van de Velgen? Als je een indruk wilt hebben van de huidige staat van de banden ga je opzoek naar de TWI indicator. Meestal zie je die aan de rand van het profiel. Hier vind je een driehoekje of de letters TWI. Op het moment dat je met je vinger dan op de plaats daarachter in de groef van het profiel voelt, zul je zien dat daar een bruggetje zit. Op het moment dat die groef een stuk lager ligt dan het bruggetje heb je nog wel even te gaan met zo’n band.

Indruk in de auto
Als een auto al heel wat kilometers op de teller heeft, ga je aan de binnenkant van de auto kijken hoe dat zou kunnen komen. Zie je bijvoorbeeld ergens versleten onderdelen? Hierbij kijk je onder andere naar de deurpost (krassen van het in- en uitstappen). Hoe is het met de structuur van het stuur gesteld? Zo kun je enigsinds inbeelden of de kilometerstand ook wel daadwerkelijk overkomt met de staat van het interieur.

Kijk even onder de motorkap
Een algemene indruk is van belang. Hoe schoon ziet het eruit? Als je weet dat het een auto betreft die een distributieriem heeft, controleer dan even of er een sticker aanwezig is, wanneer deze voor het laatst vervangen is. Voor iedere auto is een voorschriften wanneer deze vervangen moet worden. Dit is om een bepaald aantal jaren of het bereiken van een bepaald aantal gereden kilometers. Het vervangen van de distributieriem neemt aardig wat kosten voor zijn rekening.

Omdat je natuurlijk niet door een motor heen kunt kijken is het ook belangrijk om even een proefrit te gaan maken. Daarbij is het belangrijk om op de volgende punten te letten:

Proefrit maken

Starten
Luister even goed of de motor snel aanslaat. Start de motor meteen goed? Maak hij veel toeren? Normaal gesproken moeten de toeren constant en laag zijn. Luister even naar geluiden, dit kun je doen door weer even de motorkap open te doen. De motor hoort een mooi gelijkmatig geluid te maken. Je kunt hierbij letten op bijzondere piepjes of iets dergelijks.

Versnellingsbak
Let goed op de conditie van de versnellingsbak. Met terugschakelen kun je letten op het schakelen van de 3 naar de 2. Het is belangrijk dat dit soepel gaat en bijvoorbeeld niet blijft haken. Hier kunnen namelijk in de toekomst veel kosten bij komen kijken.

Controleer de remmen
Om de remmen goed te controleren doe je het volgende. Je rijd ongeveer 80 km/u, drukt je koppeling in en drukt stevig op de rem. Houd er uiteraard wel rekening mee dat er geen verkeer achter je rijd. De technische staat van de remmen controleren kun je het beste doen op een minder drukke weg, vooral een vlakke weg. Houd je handen op het midden van het stuur en kijk of de auto mooi recht doorgaand vertraagd.

Besluit je om de auto te gaan kopen? Let dan op de volgende punten.

Bekijk of de papieren kloppen
Het is belangrijk om de papieren even goed door te kijken. Vooraf kun je namelijk al het kenteken checken op één van de kentencheckers van Nederland. Deze zijn uitgebreid te vinden via de zoekmachines. Daarmee vind je namelijk wat gegevens over bijvoorbeeld de historie van de auto en de technische gegevens. Deze kun je dan vergelijken met de papieren die je voor je hebt liggen van de verkoper. Hierop controleer je uiteraard ook het kenteken.

APK
Wanneer is de auto voor het laatst APK gekeurd? Waren er toen bijzonderheden? Vraag gerust naar het APK keuringsbewijs. Zo krijg je een duidelijk beeld welke (eventuele) kosten er in de lijn der verwachting liggen voor je nieuwe auto.


Exclusief

Op dit moment is Diks.nl één van de aantrekkelijkste vergelijkingssite voor autoverzekering. Diks.nl vergelijkt snel en gemakkelijk vele autoverzekeringen:

Klik hier voor een vergelijking voor een autoverzekering!